Av malinmlarsson

-

13 juni, 2019

Upptäcktsrikt fågelår i Östergötland

Vilket fantastiskt fint östgötskt skådarår det har varit så här långt! Per den 10 juni har totalt 248 olika arter rapporterats i landskapet. Många läckra rariteter har setts och flera av dem har haft den goda smaken att stanna kvar en stund och glatt många tillresta från när och fjärran. Den största publikdragaren har naturligtvis varit den utfärgade hane praktejder som upptäcktes vid Skenäs i Bråviken i början av maj och som fortfarande finns kvar på lokalen. Andra långstannande sällsyntheter som många fått se är amerikansk kricka, härfågel och vittrut. Silkeshäger, rostand och sommargylling har setts under kortare perioder, men många har ändå fått möjlighet att få någon form av kryss på dessa. Aftonfalk och lappuggla har upptäckts vid flera tillfällen.

 

Hittills i år har 35 arter som är poänggivande i ÖgOF:s upptäckartävling rapporterats. Vet du med dig att du är upptäckare av en eller flera av nedanstående listade arter så tycker vi i ÖgOF att du absolut ska anmäla dig till upptäckartävlingen. Därmed är du också med och tävlar om det snygga vandringspriset – en sibirisk trast skulpterad av Vesa Jussila.

 

Fram till nu rapporterade poänggivande arter 2019: aftonfalk, amerikansk kricka, brandkronad kungsfågel, brun glada, busksångare, bändelkorsnäbb, dammsnäppa, fjällpipare, flodsångare, gulhämpling, halsbandsflugsnappare, härfågel, hökuggla, kaspisk trut, kentsk tärna, lappuggla, lavskrika, lundsångare, ortolansparv, praktejder, rostand, rödhuvad dykand, rödstrupig piplärka, silkeshäger, skärfläcka, smalnäbbad simsnäppa, småtärna, sommargylling, stäpphök, svarthakad buskskvätta, svarthalsad dopping, svarthuvad mås, turturduva, vit stork, vittrut.

Spread the love

Kommentarer

Det finns inte några kommentarer för detta inlägget ännu.

Skriv en kommentar