Häradsskärsprojektet

Vad är Häradsskärsprojektet?

Häradsskärsprojektet är ett ringmärknings- och sträckräckningsprojekt som bedrivs av Östergötlands ornitologiska förening på den östgötska skärgårdsön Häradsskär. Projektet syftar till att fördjupa kunskapen om flyttfåglar som passerar östgötaskärgården samt att sprida kunskap om skärgårdsnatur, fågelflyttning, biologisk mångfald och naturvård till allmänheten. Projektet har bedrivits i tre femårsperioder och håller på under en månad på hösten, v. 38-41.

 

Ringmärkningen genomförs på ett sådant sätt att den kvalitetsmässigt kan användas i den nationella miljöövervakningen av fåglar. Ringmärkningen är godkänd av Ringmärkningscentralen vid Naturhistoriska riksmuseet. Hela projektet genomförs ideellt av ÖgOF:s medlemmar samt medlemmar från lokala fågel- och naturskyddsföreningar som Linköpings fågelklubb, Norrköpings fågelförening, Motala biologiska förening och Tåkerns fältstation.

 

Häradsskärsprojektet har fram till och med år 2019 pågått i tre femårsperioder, hade ett pausår under 2020 men planerar att fortsätta verksamheten under åren 2021-2025. Resultatet rapporteras årligen i föreningens fågeltidskrift Vingspegeln samt i den nationella tidskriften Fågelåret som ges ut av Birdlife Sverige. Vill du läsa mer om projektet kan du klicka här för att komma till Häradsskärsprojektets dagbok på Facebook

 

Är du intresserad av att vara med i projektet eller har andra frågor eller funderingar är du varmt välkommen att höra av dig till kontakt@ogof.se.

Pulshöjande observationer

Genom åren har en del kul arter observerats under projektet. Vid två tillfällen har den oerhört ovanliga fågeln starrsångare upptäckts under projektet och dessa är fortfarande de enda fynden i Sverige. Varje år brukar också sibiriska arter upptäckas på ön. Framför allt brukar flertalet tajgasångare upptäckas men även brunsångare, videsångare och sibirisk järnsparv har upptäckts på ön under projektet. Under sträckräkningen har både vitnäbbad och svartnäbbad islom observerats under pågående räkning. Dessutom har bland annat fjällabb, bredstjärtad labb, tretåig mås m.m. setts.

Foto: Sofie Hellman

Årets julgåva?

Vill du slippa julstressen och shoppinghetsen? Ge bort en en klapp i fåglarnas anda genom en gåva till Häradsskärsprojektet! 

 

Donera genom Swish 123 375 89 68 eller via BankGiro 5376-7158

 

Ange ”HS julgåva”i betalningen. Ladda ned gåvokortet till höger, och gör någon glad i jul!

Vill du stötta arbetet på Häradsskär?

Du kan donera pengar till projektet via Swish på nummer 123 375 89 68 och märka inbetalningen med "Häradsskär" (det fungerar även med "Häradskär" för Ett-S-folket) eller kort och gott "HS". Du kan även scanna QR-koden ovan!

Har du inte Swish kan du även skänka direkt till BankGiro 5376-7158.