Häradsskärsprojektet

Vad är Häradsskärsprojektet?

ÖgOF har i tre femårsperioder bedrivit ringmärknings- och sträckräkningsprojekt på Häradsskär i yttersta östgötaskärgården. Projektet håller på under en månad på hösten, v. 38-41. År 2019 är det sista året i den senaste femårsperioden.  Projektet går ut på att man bedriver standardiserad ringmärkning samt räknar antalet fåglar som sträcker förbi Häradsskär. Genom åren har en del kul arter upptäckts under projektet. Vid två tillfällen har den oerhört ovanliga fågeln starrsångare upptäckts under projektet och dessa är fortfarande de enda fynden i Sverige. Varje år brukar också sibiriska arter upptäckas på ön. Framförallt brukar flertalet taigasångare upptäckas men även brunsångare, videsångare och sibirisk järnsparv har upptäckts på ön under projektet. Under sträckräkningen har både vitnäbbad och svartnäbbad islom observerats under pågående räkning. Dessutom har bland annat fjällabb, bredstjärtad labb, tretåig mås mm setts. Med hjälp av detta projekt har vi verkligen fått upp ögonen för östgötaskärgården och dess potential. Vill du läsa mer om projektet kan du klicka här för att komma till Häradsskärsprojektets dagbok på Facebook. I vår regionaltidning Vingspegelns första nummer varje år presenteras resultaten från det föregångna året.

Täckta kostnader för en säsong av ringmärkning på Häradsskär
48%

Senast uppdaterad 2020-02-17

Årets julgåva?

Vill du slippa julstressen och shoppinghetsen? Ge bort en en klapp i fåglarnas anda genom en gåva till Häradsskärsprojektet! 

 

Donera genom Swish 123 375 89 68 eller via BankGiro 5376-7158

 

Ange ”HS julgåva”i betalningen. Ladda ned gåvokortet till höger, och gör någon glad i jul!

Vill du stötta arbetet på Häradsskär?

Du kan donera pengar till projektet via Swish på nummer 123 375 89 68 och märka inbetalningen med "Häradsskär" (det fungerar även med "Häradskär" för Ett-S-folket) eller kort och gott "HS". Du kan även scanna QR-koden ovan!

Har du inte Swish kan du även skänka direkt till BankGiro 5376-7158.