Föregående bild
Nästa bild

Foto: Inger-Marie Wohlfarth och Johan Molin

Häradsskärsprojektet

Vad är Häradsskärsprojektet?

Häradsskärsprojektet är ett ringmärknings- och sträckräckningsprojekt som bedrivs av Östergötlands ornitologiska förening på den östgötska skärgårdsön Häradsskär. Projektet syftar till att fördjupa kunskapen om flyttfåglar som passerar östgötaskärgården samt att sprida kunskap om skärgårdsnatur, fågelflyttning, biologisk mångfald och naturvård till allmänheten. Projektet har bedrivits i tre femårsperioder och håller på under en månad på hösten, v. 38-41.

Ringmärkningen genomförs på ett sådant sätt att den kvalitetsmässigt kan användas i den nationella miljöövervakningen av fåglar. Ringmärkningen är godkänd av Ringmärkningscentralen vid Naturhistoriska riksmuseet. Hela projektet genomförs ideellt av ÖgOF:s medlemmar samt medlemmar från lokala fågel- och naturskyddsföreningar som Linköpings fågelklubb, Norrköpings fågelförening, Motala biologiska förening och Tåkerns fältstation.

Häradsskärsprojektet har fram till och med år 2019 pågått i tre femårsperioder, hade ett pausår under 2020 men planerar att fortsätta verksamheten under åren 2021-2025. Resultatet rapporteras årligen i föreningens fågeltidskrift Vingspegeln samt i den nationella tidskriften Fågelåret som ges ut av Birdlife Sverige. Vill du läsa mer om projektet kan du klicka här för att komma till Häradsskärsprojektets dagbok på Facebook

Är du intresserad av att vara med i projektet eller har andra frågor eller funderingar är du varmt välkommen att höra av dig till kontakt@ogof.se.

En flock stjärtmesar, och lyckan är gjord!

Pulshöjande observationer

Taigasångare Foto: Jenny Rydén

Genom åren har en del kul arter observerats under projektet. Vid två tillfällen har den oerhört ovanliga fågeln starrsångare upptäckts under projektet och dessa är fortfarande de enda fynden i Sverige.

 

Varje år brukar också sibiriska arter upptäckas på ön. Framför allt brukar flertalet tajgasångare upptäckas men även brunsångare, videsångare och sibirisk järnsparv har upptäckts på ön under projektet.

 

Under sträckräkningen har både vitnäbbad och svartnäbbad islom observerats under pågående räkning. Dessutom har bland annat fjällabb, bredstjärtad labb, tretåig mås m.m. setts.

Nyheter från skäret

Under perioden som projektet pågår under hösten läggs dagliga uppdateringar upp på projektets Facebooksida. Här skrivs det bland annat dels om hur många fåglar och arter som märkts och observerats under dagen, och dels om antal nättimmar, väderförhållanden och även andra händelser från dagen. 

 

Det krävs inget eget facebook-konto för att komma åt inläggen utan du kan scrolla dig fram till inlägget du vill läsa här till höger, och sedan klicka på ‘Visa mer’ för att visa inlägget i sin helhet.

Statistik från Häradsskär

Foto: Johan Molin

Vill du djupdyka i statistiken från ringmärkningen på Häradsskär? I kalkylarket nedan redovisas data från flera år tillbaka.

Våra sponsorer

Vi vill tacka våra sponsorer Valdemarsviks sparbank och Tåkerns fältstation som tillsammans med alla engagerade fågelskådare bidrar till projektet. Tack vare dessa donationer kan projektet fortskrida ytterligare en projektperiod (2021-2025).

Projektet stöds till minne av Lars Midfjord genom Tåkerns fältstation

Vill du stötta arbetet på Häradsskär?

Du kan donera pengar till projektet via Swish på nummer 123 375 89 68 och märka inbetalningen med “Häradsskär”

(det fungerar även med “Häradskär” för Ett-S-folket) eller kort och gott “HS”. Du kan även scanna QR-koden ovan!

 

Har du inte Swish kan du även skänka direkt till BankGiro 5376-7158.

Foto: Kjell Carlsson och Sofie Hellman

sv_SESwedish