Detta är en vägledning för larm med BMS i Östergötland. Denna manual visar bland annat att det inte bara är rariteter som skall larmas ut. Kom ihåg att detta är en vägledning. Det kan säkert finnas många anledningar att larma på annat sätt eller inte larma. Exempelvis kan arter som ses under ”fel” årstid larmas. I manualen har arter med prefix 4, 5 respektive 6 tagits med..
Allmänt
Larm kan ha flera funktioner. Är det lokala rariteter, kommer det förstås skådare åkande från området för att få in arten på sin livs-, landskaps- eller rapportområdeslista. Det kan också vara larm som ger en vägledning om att det är en bra sträckdag, att det har kommit in många ostliga fåglar under natten eller att en invasion är på gång. Då kanske man passar på att åka ut till sin lokal för att skåda eller så blir man lite mer alert på vissa arter, om man redan är ute.
Därför är även larm från öar och av vissa sträckande fåglar av intresse. Det är sällan, som någon kan dra på dessa arter, men det ger en direkt information.
Omdöme
Man måste även vara försiktig med larm på arter där störning kan uppstå. En del arter i manualen är märkta med *. Då ska man tänka till en gång extra om det kan vara häckning på gång. Kom även ihåg C3:s regler för hur vi uppträder i fält! Du som larmar har ansvaret. Tänk även efter en extra gång innan du larmar ut en observation nattetid (kl. 23 – 07)!
Vinterobsar
Årskryss är roligt! Därför bör vissa arter larmas ut under januari, när många skådare är intresserade av att få en bra start på årslistan. Detta kan också användas när man lägger upp taktiken inför de arttävlingar, som brukar hållas i januari.
Larmintervall
Det viktigaste är att larma ut vid förändring så att skådare på väg får rätt information.
Undanhållen information
Det är i princip din skyldighet att larma ut intressanta observationer (se dock ”Omdöme” ovan), när du nu utnyttjar den information du får från alla andra larm.